Werkwijze vilten

Werkwijze vilten

Vilten
Vilten is een eeuwenoud ambacht. Het principe van vilten is dat de wolvezels in elkaar haken en op die manier een vaste “stof” gaan vormen. Vilt kan op verschillende manieren gemaakt worden. Ik beperk me tot naaldvilten en natvilten.

Natvilten
Om te beginnen met vilten leg je de losse wol in verschillende richtingen, in een aantal lagen, op elkaar. Afhankelijk van het gewenste resultaat gebruik je zachtere of juist stuggere wol en leg je dikke, dunne en veel of weinig lagen. Daarna ga je de wol nat maken en duw je de lucht eruit zodat de vezels op elkaar komen te liggen.

(Warm)  water en zeep zorgen ervoor dat de schubben meer open gaan staan waardoor ze beter in elkaar haken. Door middel van wrijving gaan de vezels t.o.v. elkaar bewegen en grijpen de schubben in elkaar. In deze fase zijn de vezels nog niet goed aan elkaar gehecht en ga je dus voorzichtig te werk. Onder je handen voel je de wol langzaam veranderen, vervilten dus. Een magisch gevoel.

Naarmate de wolvezels meer in elkaar haken en de stof steviger en compacter wordt mag je stevig gaan rollen en gooien met het vilt. Dit wordt ook wel vollen genoemd. Dit deel van het vilten is soms hard werken en neemt flink wat tijd in beslag.

Tijdens dit hele proces zal de wol aanmerkelijk krimpen. Gemiddeld zo’n 30 tot wel 50%. Je begint een project dus altijd veel groter dan het uiteindelijke resultaat moet worden.
Door de wol om een mal te leggen, kun je naadloze producten maken. Zoals bijvoorbeeld sloffen of tassen zonder naden.

Kwalitatief goed vilt maken, is een tijdrovend proces. Zo duurt het maken van een paar sloffen of een tas soms wel 6 tot 8 uur. Een “slow proces”  dus maar wel met stevig en duurzaam resultaat.

Naaldvilten
Bij naaldvilten komt geen water te pas maar gebruik je een speciale vilt naald. Deze naalden hebben, aan het uiteinde, weerhaakjes. Als je de naald in de wol prikt, worden de bovenste vezels mee naar beneden getrokken en met elkaar vervlochten. Door de naald dus in de droge wol te prikken kun je de wol in de gewenste vorm krijgen. Deze manier van vilten voelt een beetje als beeldhouwen met wol.